Saturday, August 1, 2009

Istiqamahkah aku?


Istiqamahkah aku?
Istiqamahkah aku dalam melakukan kebaikan?
Istiqamahkah aku dalam meninggalkan kejahatan?
Istiqamahkah aku sebagai seorang pelajar?
Istiqamahkah aku sebagai seorang MUSLIM?


Soalan ini selalu bermain di fikiran penulis dan penulis juga yakin yang para pembaca juga memikirkan perkara yang sama. Kadangkala penulis sering berkata yang diri ini perlu beristiqamah dalam segala urusan yang dilakukan dan sentiasa beristiqamah dalam membuat kebaikan. Tetapi, di saat lafaz dan niat itu dikeluarkan, di saat itu juga janji-janji tersebut dimungkiri.

Kenapa kita berasa susah untuk beristiqamah?
Kenapa kita berhenti di pertengahan jalan walhal kita amat bersemangat di awal permulaan?
Kenapa kita melakukan maksiat walhal kita pernah berjanji untuk meninggalkan nya?
Kenapa?

Bagaimana hendak mencari ISTIQAMAH ini?

ketahuilah bahawa istiqamah itu tidak datang kepada kita dengan bergolek mahupun melayang.
Ada beberapa perkara yang perlu dilihat untuk kita sentias beristiqamah dan perkara-perkara ini seharusnya ada pada kita sebagai seorang muslim.

Prinsip kita dalam beristiqamah

Dalam beramal, kita haruslah melakukannya ikhlas kerana Allah S.W.T ataupun kerana agama islam. Kita seharusnya menjadikan Allah sebagai tempat kita untuk bergantung kerana hanya dialah yang menciptakan kita dan alam semseta ini, yang maha kuasa dan maha bijaksana. Jika seseorang itu meletakkan Allah dan islam sebagai prinsipnya ketika beramal, maka dia akan sentiasa beristiqamah dengan segala amalnya walaupun hasilnya tidak lah seberapa kerana mereka yakin dengan hasil yang akan mereka terima ketika diakhirat nanti. Berbanding dengan mereka yang beramal dengan prinsip keduniaan, mereka akan berhenti beramal sebaik sahaja hasil yang diperolehi di dunia tidak memuaskan hati mereka. Contohnya, para pelajar pada zaman sekarang yang hilang semangat untuk beristiqamah dalam belajar setelah gagal dalam pelajaran.


Pedoman kita untuk beristiqamah

Amal yang kita lakukan haruslah besertakan Allah dan berpandukan ajaran islam.
Telah diberitahu oleh rasulullah di dalam satu hadisnya;

Abu Muhammad 'Abdullah bin 'Amr bin Al'-Ash berkata, bahwa rasulullah S.A.W bersabda : " tidak sempurna iman seseorang dari kamu sehingga hawa nafsunya tunduk (sesuai) dengan ajaran yang kubawa".
(Hadits Hasan shahih)

Hadis ini menyuruh kita untuk menjadikan islam itu sebagai pedoman dalam hidup kita. Jika hawa nafsu/gaya hidup kita tidak mengikut seperti yang disuruh dalam islam, maka iman kita belum sempurna lagi sebagai seorang muslim. Oleh itu, dalam beristiqamah perlulah menjadikan islam sebagai panduan/pedoman bagi dirinya. Ini kerana konsep dan sistem islam itu sendiri dapat membantu kita untuk beristiqamah kerana syariat islam itu mudah, ringan, fitri, manusiawi, dan logik.

Tujuan Istiqamah

untuk beristiqamah, kita haruslah menjadikan Allah sebagai tujuan hidup kita. Dengan kata lain, kita juga haruslah menjadikan islam sebagai tujuan hidup kita. Jika kita sedang belajar, belajarlah kerana redha Allah S.W.T. Bukannya untuk menjadi kaya! Begitu jua jika kita ingin berkasih. Kita berkasih kerana Allah, bukan kerana nafsu. Jangan sesekali meletakkan dunia sebagi tujuan amal kita kerana dunia ini hanyalah sementara. Bukankah kita mahu memilki sesuatu yang kekal abadi? Maka, jadikan Allah dan islam sebagai tujuan mu!


Kesimpulannya, kita perlu semak semula prinsip, panduan dan tujuan kita untuk beristiqamah dan pastikan semuanya haruslah selari sebagai seorang muslim. Dengan meletakkan Allah dan islam sebagai prinsip, panduan dan tujuan, Insya-Allah kita akan sentiasa beristiqamah didalam segala pekerjaan yang dilakukan.

IbnuSharif

0 comments:

Post a Comment