Sunday, August 16, 2009

Ronda-ronda USM



"salam, malam ni kita ada meeting lepas isyak. Harap datang awal. Jazakallah"

lebih kurang begitulah mesej yang diterima oleh penulis selepas solat zuhur.
"malam ni? bas takde macam mana nak ke tempat meeting ni"
naik pening kepala penulis memikirkan bagaimana nak ketempat meeting tersebut

tempat meeting = rumah sewa senior yang hantar msg tu
rumah sewa tu = berada di sungai dua
sungai dua = luar USM

takde bas = jalan kaki


akhirnya allah telah mengilhamkan kepada penulis untuk meminjam basikal daripada seorang teman yang merupakan pelajar pertukaran dari UPSI

kenapa tak pinjam motor?
adalah....
sebab2 tertentu


bukan basikal buruk ni ye... penulis naik basikal power punya!!!

basikal yang dipinjam agak baru dan lasak.
tiada masalah untuk penulis berbasikal turun bukit dari Restu terus ke dalam kampus USM
suasananya agak berlainan daripada menaiki motor
tak tahu apa yang best nya
tapi berbasikal sambil menikmati malam
sorang-sorang
memang menenangkan hati
melihat kebesaran ilahi
tambaha pula ketika itu ramai pelajar sudah pulang untuk cuti mid sem
jadi suasana agak sunyi

selepas meeting selesai
penulis bergerak pulang bersama senior yang senasib dengan penulis
(dia pun naik basikal)
basikal tersebut memang milik senior tersebut
dan ada kisah lucu disebalik kenapa dia beli basikal tersebut
(di USM induk jarang orang menaiki basikal)

jadi kami pun 'konvoi' pulang ke desasiswa masing2
dalam perjalanan hujan turun renyai-renyai
entah kenapa rasa macam hidup pula ketika tu
rasa seronok seolah-olah dah lama tak berbasikal
dalam hujan
(memang dah lama pun)

perjalanan diteruskan dan kami singgah di kedai 7-11
untuk membeli bekalan makanan..


kayuh basikal naik ke bukit!
wahh! mesti memenatkan...
dah lah desasiswa dimana penulis menetap desasiswa restu
desasiswa yang paling atas sekali
senior tadi tu berbasikal sehingga desasiswa tekun sahaja
maka mahu tak mahu
basikal tersebut terpaksa di kayuh
menaiki bukit RST ni..
memang penat
sangat penat

tapi rasa seronok pulak..
mungkin sebab dah lama tak riadah
keluarkan peluh
sem ni jer berapa kali beriadah
kurang dari 3 kali...

setelah penat lelah..
akhirnya sampai juga di restu
penulis terus balik ke bilik untuk merehatkan kaki yang penat
minum air
dan meneruskan kerja yang patut dihabiskannya...


moral: beriadahlah untuk kesihatan tubuh badan


IBNU SHARIF

1 comments:

Adrenaline89 said...

Besnya naik basikal....

Post a Comment