Tuesday, October 26, 2010

Peristiwa di library

Penat!
Ini sudah kali kedua aku pusing kawasan ni. Water dispenser yang dicari tak kutemui juga. Bukan tidak ketemu, cuma water dispenser yang ku jumpa semuanya tiada cawan. Macam mana nak minum air kalau tiada cawan? Hausnya tekak ni hanya tuhan sahaja yang tahu. Hati kecil merungut "library canggih macam ni pun takkan lah tak boleh sediakan cawan kat water dispenser?". Tiba-tiba hati teringat akan botol air yang ditinggalkan di bilik. Kenapalah aku tak ambil botol air tadi sewaktu nak berangkat ke library tadi? Kalau aku ambil, pasti aku tak perlu lalui semua ni.

Sabar! Sabar! Mungkin semua ini hanya ujian daripada tuhan. Ada hikmah disebaliknya.

Aku melafazkan istighfar, mohon diberi petunjuk.

Tiada jalan lain, aku pulang semula ke meja belajar di tingkat tiga. Hampir seluruh kawasan aku teroka sehingga aku merasakan pelajar yang lain terganggu dengan gelagat aku yang asyik keluar masuk. Dari tingkat tiga turun ke tingkat satu dan naik semula ke tingkat tiga. Sampai sahaja di meja belajar, aku menghamparkan kekecewaan di raut wajah ku. Sahabat ku yang ada di meja pun menegur.

"jumpa tak water dispenser tu ?"
"jumpa, tapi tak minum"
"tak minum? Kenapa lak?"
"cawan takde. Takkan nak teguk kot?"
"la, pergi kat tingkat dua. Situ ada water dispenser dengan cawan"

Tingkat dua? Hampir seluruh kawasan aku teroka tapi masih tak jumpa juga. Boleh percaya ke kata sahabat aku ni? Mahu atau tak, aku gagahkan kaki ini juga untuk turun ke tingkat dua seperti yang diarahkan. Turun ke tingkat dua, lepas tu pusing ke kiri. Nah! Satu water dispenser bersama cawan berdiri megah di hadapan mata ku. Apa lagi, aku pun mendapat segelas air untuk menghilangakn dahaga. Rasa nikmat takala air sejuk melalui tekak ku yang kering. Usai minum, aku pun melangkahkan kaki pulang ke tingkat tiga.

Pelik! Macam mana aku boleh tak nampak water dispenser ni sedangkan habis seluruh tingkat aku selongkar. Setelah lama berfikir, baru ku sedar yang aku ini merupakan 'orang baru' dalam library ni. Mana tidaknya, aku ni jarang ke library. Dalam satu sidang, mungkin kurang daripada 5 kali aku ke library. Jadi aku kurang arif dengan selok belok dalam library ni. Seperti apa yang berlaku semalam, takala sedang belajar seorang diri di library. Kalau tidak kerana panduan daripada seorang sahabat, mungkin seumur hidup aku tak akan jumpa surau library.

Sampai sahaja di meja belajar, aku terus duduk sambil menghela nafas lega.

"jumpa tak?"
"jumpa, jumpa" aku membalas

Sahabat aku tu pun menguntumkan senyuman sinis. Ya, aku faham kenapa. Sebab geli hati melihat gelagat pelajar farmasi ini yang gelagatnya bagai rusa masuk kampung…..Pengajaran = selalulah ke library

0 comments:

Post a Comment