Thursday, October 28, 2010

Mengingati mati
Wahai sahabat sekalian, tidakkah kita merasakan waktu berjalan begitu cepat? Detik dan minit terus berputar. Hari berganti hari, menggenapkan hitungan minggu, bulan dan tahun, silih berganti seiring pergantingan siang dan malam

“sesungguhnya dalam perciptaan langit dan bumi dan pergantian malam dan siang terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah bagi orang-orang yang berakal”
Ali Imran: 191

Pergantian siang dan malam, hari, minggu, bulan dan tahun adalah menjadi sebahagian daripada kekuasaan Allah S.W.T. Pergantian tahun beerti bertambah pula usia kita, begitu juga umur kita semakin berkurang. Semakin mendekati kematian. Penyair arab mengatakan:

“Anda adalah rangkaian dari hari-hari. Jika satu hari telah lewat, maka akan berkurang umur anda”.

Lalu, apa yang sudah kita perbuat dari bertambahnya umur kita? Jawapan ini penting, kerana suka atau tidak setiap yang hidup pasti akan merasai mati. Kematian bukanlah akhir segala kehidupan. Sebaliknya, ia adalah permulaan kepada kehidupan yang kekal abadi. Akhirat adalah waktu di mana setiap perkara yang dilakukan oleh manusia diselesaikan secara seadil-adilnya.

Wahai sahabat yang dimuliakan oleh Allah S.W.T

“ perbanyakkan mengingat sesuatu yang melenyapkan semua kelazatan, yaitu kematian!”
(HR. Tirmidzi)

Sungguh berbahagialah hamba-hamba Allah yang sentiasa mengingati kematian. Tak ubah seperti guru yang baik, kematian memberikan banyak pelajaran, membingkai makna hidup, bahkan mengawasi alur kehidupan kita agar
tidak menyimpang daripada tujuan asal penciptaan kita.


Kematian mengingatkan kita bahawa waktu sangat berharga

Tidak ada sesuatu pun yang mampu membuatkan seorang mukmim mengingatkan betapa berharganya nilai waktu selain daripada kematian. Tidak seorang pun yang tahu bila dunia ini akan berakhir. Begitu jua tiada seorang pun yang tahu bila ajal bakal menjemputnya.
Ketika seorang manusia melalaikan nilai waktu, hakikatnya ia sedang menggiringi dirinya ke dalam jurang kebinasaan. Kerana tidak ada satu detik pun waktu terlewat melainkan ajal kian mendekat. Allah S.W.T mengingatkan perkara ini dalam surah Al-Anbiya’, ayat 1 :

“telah dekat kepada manusia hari menghisab segala amalan mereka, sedang mereka berada dalam kelalaian lagi berpaling (daripadanya).”

Ketika waktu telah tiba dan ajal sudah di depan mata. Tiba-tiba, lisan tergerak untuk mengatakan, “Ya Allah, lewatkan ajalku sedetik sahaja. Akan ku gunakan ia untuk bertaubat kepadamu ya Allah.” Tetapi sayang, permohonan itu sia-sia belaka. Kematian akan tetap datang jua tanpa rundingan.


Kematian mengingatkan siapakah diri kita yang sebenarnya

Jika kehidupan dunia diumpamakan dengan pentas lakonan, maka kematian adalah akhir segala lakonan. Apapun watak yang kita mainkan, ketika pengarah mengatakan ‘habis’, selesailah segala lakonan. Kemudian semuanya kembali kepada kehidupan yang sebenarnya.

Lalu, patutkah kita dikatakan gila ketika berkeras untuk tetap selamanya menjadi watak yang kita lakonkan. Padahal, lakonan sudah pun berakhir.

Sebagus manapun lakonan yang kita mainkan, ia tak akan pernah kekal selamanya. Kita boleh berbangga ketika berlakon sebagai orang kaya. Kita boleh menangis ketika berlakon sebagai orang miskin yang menderita. Namun ketahuilah, bangga dan menangis itu bukan untuk selamanya. Semuanya akan berakhir. Oleh itu, amatlah sedih jika ada manusia yang berbangga dan yakin bahawa dia akan menjadi orang kaya dan berkuasa selamanya. Begitu jua, teramat sedih kalau ada manusia yang merasa akan terus menderita selamanya. Semuanya bermula dan berakhir dan akhir itu adalah kematian.


Kematian mengingatkan bahawa kita tak memiliki apa-apa

Siapa pun kita sama ada kaya atau miskin, pemerintah atau rakyat biasa, semuanya akan masuk ke lubang kubur bersama bungkusan kain kafan.

Lalu, masih patutkah kita berbangga-bangga dengan harta yang kita miliki. Kita datang dengan tidak membawa apa-apa dan pergi pun bersama sesuatu yang tak berharga.


Kematian mengingatkan bahawa hidup sementara

Kejayaan dan kekayaan kekadang menghanyutkan manusia kepada sebuah khayalan bahawa ia akan hidup selamanya. Seolah-olahnya dia ingin menyatakan kepada dunia bahawa tiada sesuatupun yang mampu memisahkan antara dirinya dengan kenikmatan tersebut.

Ketika detik kematian mulai datang berupa rambut yang beruban, tenaga yang kian berkurang, wajah yang makin berkedut, ketika itulah baru dia tersedar bahawa segalanya akan berpisah dan pemisah kenikmatan itu ialah kematian.


Kematian mengingatkan bahawa hidup begitu berharga

Seorang hamba Allah yang mengingati kematian akan sentiasa sedar bahawa hidup ini teramat berharga. Hidup ini tak ubah seperti ladang pinjaman. Seorang petani yang baik akan memanfaatkan ladang itu dengan menanam tumbuhan yang berharga dengan bersungguh-sungguh kerana dia khawatir tidak akan mendapat apa-apa ketika ladang itu dikembalikan.

Orang yang mencintai sesuatu tidak akan melewatkan sedetik pun waktunya untuk mengingati sesuatu itu. Begitu jualah, ketika kematian menjadi sesuatu yang paling diingati beerti kita sedang menghargai erti kehidupan sebenar.

0 comments:

Post a Comment