Monday, December 28, 2009

Sem baru, semangat baru...!

assalamualaikum

masih belum terlambat lagi rasanya untuk penulis mengucapkan selamat menyambut maal hijrah kepada semua pembaca blog yang tak seberapa ni. Bulan Muharram agak special bagi umat islam iaitu berlakunya banyak peristiwa yang penting dalam sejarah islam seperti hijrah dan tidak lupa pula hari As-Syura pada 10 Muharram. Kebanyakkan umat islam berpuasa sunat pada hari ke-9 dan ke-10 Muharram. Walaupun penulis tidak mengetahui dalil-dalil tentang puasa pada hari as-Syura , penulis yakin ada hikmah kenapa kita disunatkan berpuasa pada 9 dan 10 Muharram.

Pagi tadi, kuliah bagi sem 4 telah pun berjalan seperti biasa dan memeranjatkan sebab kami telah diberi kerja rumah pada hari pertama kuliah(apalah nasib badan...)

(Library! inilah kali pertama penulis menjejakkan kaki di library untuk tahun 2009)

Seperti biasa, bila buka jer sem baru, para pelajarnya hadir ke kuliah dengan semangat berkobar-kobar...
ada yang berazam untuk belajar bersungguh-sungguh dan ada juga yang berazam untuk berubah menjadi lebih baik. Pokoknya, hati mereka membara menyala-yala dengan tekad untuk belajar bersungguh-sungguh bagi sem baru ini..
Tapi kalau kita lihat semasa pertengahan sem nanti, semangat mereka semuanya pudar bak unggun api yang padam disirami hujan. kenapa boleh jadi macam tu ye??

ketika mendengar seorang sahabat yang sedang memberi tazkirah membuatkan penulis berfikir tentang masalah kenapa semangat yang membara itu boleh pudar. Bila kita melakukan sesuatu perkara, contohnya seperti menyelesaikan masalah kita sepatutnya menekankan 2 aspek ini:-

1) SEMANGAT BERSUNGGUH-SUNGGUH

2)DISPLIN

Mari kita kaitkan aspek-aspek ini dengan belajar. Jika pada awal sem kita sudah menyusun jadual dan merangka gerak kerja yang sangat hebat dimana kalau kita lihat perancangan yang dilakukan itu seolah-olah kita akan confirm dapat 4 flat jika plan itu dilaksanakan.
Tapi, jika rancangan yang dirangka itu hebat dan dilakukan dengan semangat yang kurang bersungguh-sungguh. Maka sia-sia perancangan yang dilakukan. Ini kerana perancangan yang baik memerlukan semangat yang besar untuk melakukannya.

"great plan require great will"


displin juga amat penting kerana jika perancangan itu bagus dan hebat tetapi kurangnya displin dalam diri ketika melaksanakan (contohnya; buat kerja diakhir waktu, buat kerja tidak mengikut apa yang dirancangkan,etc), maka seperti ayat diatas; sia-sia perancangan yang dilakukan itu.

Jadi secara kesluruhannya semangatyang bersungguh-sungguh dan displin amat penting dalam diri kita terutamanya bila kita ni bergelar mahasiswa. Timbul pula persoalan bagaimana kita dapat memastikan semangat bersungguh-sungguh dan displin itu ada dan sentiasa ada di dalam diri kita? Persoalan ini penulis tinggalkan kepada para pembaca untuk menjawabnya.

"Tepuk dada, tanyalah selera"

0 comments:

Post a Comment