Wednesday, December 2, 2009

Filem tentang......

Sedih, lucu, geram! semua perasaan ni bercampur aduk sebati bak ramuan yang dikisar halus dek 'blender' di dapur. Itulah perasaan penulis apabila menonton filem pendek yang bertajuk 'Jesus save dini, a indonesian muslim'.

Filem ini penulis ambil daripada sahabat penulis ketika melawat rumahnya semalam. Semasa penulis tengah 'menyedut' cerita ni, sahabat tu mengatakan bahawa sesiapa je yang imannya lemah, jika dia tonton filem ni kemungkinan besar dia akan terpesong. Amaran dari sahabat penulis tu amat menakutkan apatah lagi melihat kondisi penulis; iman yang dimiliki pun taklah seteguh mana.

Alang-alang dah terambil, tonton sajalah! Balik dari melawat, penulis terus tonton filem tersebut. Ok, sekarang kita bincang pasal sinopsis filem tu.

filem ni menceritakan tentang kisah hidup dini, seorang gadis islam yang tinggal bersama keluarganya di Gombong (satu tempat di indonesia). Cerita bermula dengan sedikit kata-kata dan ucapan dari dini sendiri dan disusuli dengan babak dimana dini dan seorang perempuan islam berada di dalam keretapi. Entah macam mana keretapi itu mengalami masalah dan terpaksa berhenti buat seketika. Kebetulan pula keretapi itu berhenti tepat dikawasan di mana dini membesar, iaitu Gombong. Maka ketika memorinya datang mengimbau, dini pun menceritakan kisah hidupnya pada perempuan islam tu.

cerita dimulakan dengan kematian ayah dini ketika dini masih kecil (12tahun). Apa yang menjadi masalahnya ialah adik kepada ibu dini mengandung hasil dari hubungan sulit dengan bapa dini dan ibu dini juga ketika itu sedang mengandung. Jadi kehidupan mereka akan susah sebab tiada siapa yang akan bekerja dan menanggung mereka. Adik kepada ibunya (makcik dini lari dari kampung sebab malu dengan orang kampung. Kebencian dini mula membara apabila orang kampung dan orang yang diharapkan (pakciknya) untuk bergantung mengutuk mereka dan bapak dini.

Sebaik sahaja wang bersara bapa dini sampai, mereka pun berpindah ke semarang. Disana, ibu dini membuka sebuah kedai. Walaubagaimanapun, kehidupan mereka masih lagi susah. Disebabkan dipandang hina oleh masyarakat, makcik dini dan anaknya duduk menumpang bersama dini dan ibunya di semarang. Dini memang tidak menyukai makciknya menetap bersama mereka dan kebencian dini bertambah-tambah. Akhirnya makcik dini dan anaknya keluar dari rumah tersebut setelah dini menyuruh ibunya memilih dia atau makciknya. Pemergian makciknya akhirnya membuatkan kebencian dini terhadap makciknya beralih pula kepada ibunya setelah dini mendapat tahu yang ibunya bercadang untuk berkahwin lagi.

ketika di zaman sekolah, dini mula berfikir tentang kehidupannya. kenapa dia perlu berbuat baik dan menunaikan solat kalau dia tidak dapat masuk ke syurga sebab tidak memaafkan emaknya. Maka, dini mula lupa akan agamanya dan mula melanggar peraturan. Ketika di sekolah tinggi, perubahan pada dini mula berlaku setelah melihat kawan-kawannya yang ditangkap kerana mencuri dan sebagainya. Maka kesedaran mula timbul pada diri dini.

Pada bulan Ramadhan, dini mula kembali kepada islam. Dia mula membaca buku-buku agama, membaca Al-Quran dan menunaikan solat. Ketika dia sedang menunaikan solat sunat tahajuddan memohon doa kepada tuhan agar diberi petunjuk, dia melihat cahaya yang terang dan ada orang didalam cahaya tersebut. Entah macam mana dini mengatakan bahawa dia merasakan cahaya itu Jesus (Isa a.s). Jesus mengajak dia untuk mengikutnya dan dini pun bersetuju.

dini mula mencari orang kristian dan meminta bible untuk membaca. Apabila ibu dini mendapat tahu keadaan dini, dia dihalau keluar oleh seluruh keluarganya. Dia mula hidup berdikari dan belajar. Kehidupan dini semakin baik dan dini mendapat kerja di semarang. Pada mulanya segalanya amat sukar tetapi semuanya mula menjadi normal dan dini pun menetap bersama ibunya. Dipendekkan cerita, dini terdengar cerita tentang makciknya yang mengalami masalah hidup dan anaknya yang tiada pekerjaan. Dini pun melawat makciknya dan memohon maaf atas segala kesalahan yang dilakukan terhadap makciknya. Dini juga membantu anak makciknya untuk mencari kerja dan kehidupan mereka pun berubah.

kisah hidup dini berhenti disitu takala keretapi mula bergerak semula. perempuan islam yang duduk dihadapannya seolah-olah terharu dengan cerita dini dan digambarkan yang dia seperti mula terbuka hati untuk memeluk agama kristian.

filem ini diakhiri dengan ucapan dari seorang yang tak dikenali yang mengajak penonton untuk mengikut ajaran kristian.


begitulah sedikit sebanyak cerita filem ni....

komen penulis....
seperti yang dikatakan tadi, perasaan penulis bercampur baur; sedih ,lucu dan geram.

kenapa geram?
penulis geram apabila melihat islam digambarkan sebagai agama yang tidak benar terutamanya apabila dini bertemu jesus selepas menunaikan solat sunat TAHAJUD! Sepekara lagi, penulis geram dengan sikap dini yang terus memeluk agama kristian hanya kerana melihat Jesus ketika berdoa selepas solat sunat tahujud. Tambahan pula, apa yang dini nampak ketika berdoa ialah seorang manusia yang badannya bercahaya (tidak nampak muka). Maka, macam mana dini boleh mengatakan itu adalah Jesus tanpa bertanya?

kenapa lucu?
lucu sangat-sangat melihat lakonan perempuan islam yang sedang mendengar cerita dini tu. Dia berlakon seolah-olah dia terharu dan tersentuh dengan cerita dini terutama ketika dini menceritakan tentang bertemu dengan Jesus!

kenapa sedih?
sedih mendengar cerita dini yang ditimpa kesusahan yang tak berkesudahan. lagi sedih mengenangkan keadaan dia yang jauh tersimpang dari jalan kebenaran. Bayangkan jika Allah s.w.t membiarkan kita sesat setelah kita berada di landasan yang benar, nauzubillah! berdoalah supaya kekal dijalan yang benar!

Filem ini memang tujuannya untuk mengajak orang islam dan masyarakat untuk mengikut agama kristian. Inilah buktinya musuh-musuh islam memang sedang bergiat untuk menyebarkan ajaran mereka.

Kuatkan lah iman dan pertingkatkanlah ilmu agama dalam diri. Pohonlah doa suapaya diri ini kekal dijalan yang benar dan sentiasa diberikan petunjuk. Insya-Allah, kita tidak akan sesat.

Ya Allah! berikanlah petunjuk kepada kami dan kepada mereka yang memerlukannya. Amin.

0 comments:

Post a Comment