Friday, October 23, 2009

Surat cinta buatmu!


Al-Quran

Surat cinta daripada pencipta kita, Allah S.W.T yakni Al-Quran banyak mengandungi manfaat dan kebaikan buat kita, umat manusia. Sudah ramai ahli saintis, professor dan doktor (termasuklah golongan yang tak beriman)yang memperakui kehebatan Al-Quran. Ilmu yang terselit didalam kalamullah ini memang mengagumkan dan jauh lebih maju daripada yang boleh otak manusia fikirkan.

Sebagai orang islam, Al-Quran menjadi rujukan kita yang sangat penting. Namun kini, Al-Quran itu semakin ditinggalkan, jauh ditinggalkan dari hidup seseorang manusia terutama manusia yang mengaku dirinya menge-Esa-kan Allah S.W.T . Al-Quran tidak lagi dibaca, diletakkan di atas almari atau pun diletakkan sebagai perhiasan di ruang tamu. Akibatnya, manusia sekarang menghadapi berbagai masalah yang tiada penghujungnya akibat daripada sikap sombong untuk membuka, membaca dan mencari jawapan yang sedia ada di dalam Al-Quran.

Melupakan Al-Quran samalah ertinya dengan menjauhkan diri dari fungsi dan manfaatnya bahkan tidak menghormati kedudukannya. Akhirnya sikap melupakan Al-Quran ini akan mendatangkan bahaya seperti yang disebut di dalam Al-Quran. Antaranya:-

1)Kesesatan yang nyata

"dan barang siapa menentang Rasul(Muhammad) setelah jelas kebenaran baginya, dan mengikuti jalan yang bukan jalan orang-orang mukmin, kami biarkan dia dalam kesesatan yang telah dilakukannya itu dan akan kami masukkan dia ke dalam neraka jahanam, dan itu seburuk-buruk tempat kembali."
(An-Nisa', 4:115)

hukum yang ada dalam Al-Quran adalah petunjuk yang benar. Sesiapa yang tidak menggunakan Al-Quran sebagai petunjuk beerti dia menggunakan petunjuk yang lain dari Al-Quran walhal petunjuk yang sebenarnya ialah petunjuk Allah. Maka sesatlah mereka yang berpaling dari petunjuk Allah S.W.T

2)kesempitan dan kesesakan

Al-Quran itu merupakan petunjuk dari Allah.Barangsiapa yang Allah kehendaki untuk mendapat petunjuk, Allah akan melapangkan dadanya. Sebaliknya, yang tidak mendapat petunjuk, dadanya akan terasa sempit menghimpit seakan-akan sedang naik ke langit seperti yang disebut didalam Al-Quran:-

"barangsiapa dikehendaki Allah akan mendapat hidayah (petunjuk), dia akan membukakan dadanya untuk (menerima) islam. Dan barangsiapa dikehendakin-Nya menjadi sesat, Dia jadikan dadanya sempit dan sesak, seakan-akan dia (sedang) mendaki ke langit. Demikian Allah menimpakan seksa kepada orang-orang yang tidak beriman"
(Al-An'am, 6:125)

3)Kehidupan yang sempit

"Dan barangsiapa berpaling dari peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit, dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta"
(Taha, 20:124)

sesiapa yang tidak mengikuti petunjuk Allah, maka kehidupannya pasti penuh dengan masalah. Mengikuti petunjuk buatan manusia seolah-olah menjerumuskan diri kedalam kepentingan pelbagai pihak sehingga akhirnya dia akan terombang-ambing di antara kepentingan-kepentingan tersebut. Dengan kata lain, jauhnya diri kita dari Al-Quran iaitu petunjuk Allah, maka kesusahanlah yang akan menimpa kehidupan kita.

4)Buta mata hati

"maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Karena sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta, ialah hati yang di dalam dada"
(Al-Hajj, 22:46)

Mereka tidak dapat melihat kebenaran Al-Quran bukan kerana mata mereka buta, tetapi hati mereka yang buta. Orang yang buta apabila lahir mungkin sahaja mendapat kehidupan yang baik selama hatinya tidak buta. Maka janganlah kita tinggalkan Al-Quran kerana takut mata hati kita akan menjadi buta dan tidak dapat melihat petunjuk daripada Allah S.W.T.

5)Kekerasan hati


Di antara mukjizat Al-Quran adalah kekuatan melembutkan hati sehingga orang yang kasar dan kaku pun mampu menjadi lembut kerananya. Kita ungkap semula sirah nabawiyyah, kisah Umar Al-Khattab r.a ketika Umar tersentuh dengan Islam. Sedang amarah, kebencian, dan permusuhan berkobar-kobar, segalanya lenyap bagai api yang padam disirami air yang sejuk ketika Umar mendengar bacaan Al-Quran oleh adiknya. Hati Umar tersentuh dengan bacaan ayat-ayat Al-Quran yang dibacakan membuatkan hatinya yang tadi keras bagaikan batu kini menjadi lembut. Maka, kalau kita tinggalkan Al-Quran, tidak memdengarkan bacaan Al-Quran, hati kita akan keras bahkan lebih keras daripada batu.

"Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka), dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik."
(Al-Hadiid, 57:16)

6)Kezaliman dan kehinaan

"Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang telah diperingatkan dengan ayat-ayat Tuhannya, kemudian ia berpaling daripadanya? Sesungguhnya Kami akan memberikan pembalasan kepada orang-orang yang berdosa."
(As-Sajdah, 32:22)

Sesiapa yang berpaling daripada Al-Quran maka akan diberi balasan yang buruk kepada mereka. Jadi kenapa perlu kita tinggalkan Al-Quran dan menggantikannya dengan kesesatan yang nyata? Ini merupakan tindakan yang zalim terhadap diri sendiri dan juga orang lain kerana kezaliman ini akan menyebabkan hilangnya kehormatan sehingga menjadi hina di sisi Allah dan manusia.

7)menjadi teman syaitan

Syaitan sangat menyukai orang yang meninggalkan Al-Quran. Kenapa? kerana mereka akan jadi sahabat yang 'karib' kepadanya sebagaimana yang disebut di dalam Al-Quran:-

"Barangsiapa yang berpaling dari pengajaran Tuhan Yang Maha Pemurah (Al Quran), kami biarkan syaitan (yang menyesatkan) dan menjadi teman karibnya."
(Az-Zukhruf, 43:36)

8)Lupa diri

"Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang lupa kepada Allah, lalu Allah menjadikan mereka lupa kepada mereka sendiri. Mereka itulah orang-orang yang fasik."
(Al-Hasyr, 59:19)

Akibat dari melupakan Allah, dia akan dilupakan Allah, walhal kepentingannya sangat tergantung kepada-Nya. Melupakan Al-Quran sama dengan melupakan diri sendiri. Hal ini akan menimbulkan bahaya iaitu kefasikan dan kemunafikan. Semua itu akam membawa kepada kesengsaraan didunia mahupun di akhirat.


Kesimpulannya, meninggalkan Al-Quran hanya akan mendatang kesengsaraan di dalam hidup kita baik di dunia mahupun dia akhirat. Maka cubalah dekatkan diri dengan Al-Quran kerana banyak fadhilat dan manfaat yang boleh kita ambil.

"(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram. "
(Ar-Ra'd, 13:28)

sumber rujukan: materi tarbiyyah

IBNUSHARIF

0 comments:

Post a Comment